How They Did It: An Everlasting Impression

How They Did It: An Everlasting Impression
Synergy Technologies has successfully created a luxurious media room as part of a home renovation, providing the client with a space to escape the worries of daily life. Synergy Technologies was rewarded for its outstanding work at the 2017 CEDIA Awards, where it took first place in the Best Media Room £80,000 and Over category, and was also named...
Synergy Technologies has successfully created a luxurious media room as part of a home renovation, providing the client with a space to escape the worries of daily life. Synergy Technologies was rewarded for its outstanding work at the 2017 CEDIA Awards, where it took first place in the Best Media Room £80,000 and Over category, and was also named Best Media Room — Global, when it was up against all media room winners from the Americas, Asia Pacific, and EMEA awards.

The client turned to Synergy Technologies to create a sanctuary that delivers an immersive AV experience. After spending time at the integrator’s showroom, the client took a keen interest in the AV performance that could be achieved, as well as the room design, acoustics, and comfort levels.

To meet the requirement for superb performance and immersive sound, Synergy Technologies specified a B&W 800 Diamond Series system with a McIntosh MX-160 processor to deliver perfect 3D audio.

After experiencing a Cinemascope front projection system at the showroom, the client decided against a large-screen TV. Synergy Technologies opted for a DILA projector to achieve the best contrast and black level performance. Due to ceiling height limitations, neither a fixed nor motorized projector enclosure could be accommodated. As a solution, the projector was positioned close to the seating; however, the noise level is acceptably low. Optimized for movie viewing, the 21:9 aspect Screen Innovation projection screen in the Cinemascope format provides the largest screen size for the viewing distance and allows for the wide viewing angle of the room layout.

Simplicity of operation held prime importance, as the room was to be used by all family members, so Synergy Technologies leveraged innovative GUI methods to achieve this.

The client requested an understated environment that exhibited luxury through minimalism, but with the fit and finish of a custom-tailored suit. All furniture surfaces were carefully selected to avoid screen reflections, and a dark, neutral color palette was chosen for superior contrast and immersion.

Synergy Technologies concealed the surround speakers behind the wood-finish, perforated acoustic panels. The integrator carried out extensive listening tests as well as frequency response measurements to identify the best speaker positions in the panels. They carefully tweaked the wall elevation design and the distance of the speaker baffle behind the acoustic panels to achieve a completely invisible appearance, with no discernible loss in sonic performance.

The client previously had an underwhelming experience with the network installed in his home — due to internet speed issues, he needed to restart his router and access points from time to time and also switch between different ISPs. To provide a much better solution, Synergy Technologies replaced the entire home network with a Pakedge solution configured with self-healing capabilities, achieved through the BakPak solution and an intelligent online power distribution unit (PDU). To cater to inconsistent ISP performance, the integrator set up two ISP connections in a load-balancing configuration. Audio and video traffic is now prioritized, and a guest network is also set up along with 2.4Ghz and 5 Ghz Wi-Fi.

Synergy Technologies checked all the boxes with this project and created a fun yet practical and multi-functional media room. The overall aesthetic of the room, audio and video calibration, and personal touches — like the variable-height coffee table that can double as a dining table during movie watching — made this project stand out from other regional winners.

The judges were particularly impressed with the attention to detail on specifics, such as the acoustic treatment and the precise calibration of the speakers behind it. Not only were the judges impressed by this project, but so was the client — who has been enjoying the room ever since.

Source: www.cedia.net